Stand handtekeningenactie 27 februari 2017: 1.767/10.000 = 18%

In zesde week van de actie staat de stand op 1.767 handtekeningen, dat is 18%, dus 7% meer dan de vorige week. Dit is een mooi resultaat. De campagne begint op dreef te geraken.

De actie levert soms aandoenlijke verhalen op. De ouders van een militair had Humphry Jeroe uitgenodigd om een presentatie te houden voor de familie. De familie is daarna flink aan de slag geweest om handtekeningen te verzamelen. Er kunnen maximaal 25 handtekeningen op een formulier. Een formulier had 30 handtekeningen. Jeroe vroeg waarom ze niet een nieuw formulier hadden gebruikt. Antwoord: de mensen waren bang dat als we terugkeerden ze misschien dood zouden zijn en perse er zeker van wilden zijn dat hun handtekening niet verloren zou gaan. Een beetje overdreven. Dat wel. Maar het geeft wel de motivatie aan.

Wie gelovig is, zal de hand van God zien in de handtekeningenactie. Waarom? In mijn boek schreef ik over Henry Tjokrodirjo die in stukjes was gekapt door het Jungle Commando. Zijn familie had geen foto meer van hem. De enige foto was op één of andere manier kwijt geraakt. Wat blijkt? De familie van de militair waarover ik eerder sprak, bleek een foto te hebben van het overlijdensbericht in de krant omdat hun zoon kort voor Tjokrodirjo was gedood. Op een of andere manier voelden ze zich verbonden met het leed van die familie en hebben zijn foto naast die van hun eigen zoon gezet.

In dat bericht was de foto van Henry opgenomen. Humphry heeft het naar de familie gestuurd.

Mensen lezen ook de wet. Zo kwam de suggestie om het element van verzoening expliciet op te nemen in de wet. Die zit er nu niet expliciet in. De Dag van Nationale Rouw zou dan moeten heten de Dag van Nationale Rouw en Verzoening. Er zou een apart wetsartikel moeten worden opgenomen waarin activiteiten in het kader van verzoening worden gefaciliteerd.

Wie handtekeningen wil helpen verzamelen, kan het formulier hier downloaden. Vergeet niet om contact op te nemen met Humphry Jeroe, die nummers toekent aan het formulier t.b.v. de registratie van de aantallen. Jeroe houdt ook presentaties voor organisaties en families over de handtekeningenactie. Nodig hem uit om in je buurt, organisatie of netwerk een presentatie te houden. Zijn telefoonnummer is: 8744486.