1. Wat zijn de hoofdpunten van de Wet Erkenning Slachtoffers Politiek Geweld
Een aantal hoofdpunten in de wet zijn:
- De formele erkenning door de overheid van het begrip politiek geweld en van de slachtoffers van politiek geweld.
- Het instellen van een Dag van Nationale Rouw.
- Het laten verrichten van onderzoek naar politiek geweld waarbij ook de materiële en immateriële schade in beeld wordt gebracht.
- Het treffen van voorzieningen voor traumabegeleiding.
- Het treffen van een regeling voor schadevergoeding aan slachtoffers en nabestaanden van politiek geweld middels een Fond voor Slachtoffers van Politiek Geweld.
- Het opnemen van de ervaringen met politiek geweld in het onderwijs waarbij er ruimte moet zijn om alle visies op de gebeurtenissen een plek te geven.
Het Comité wil verder dat er onderzoek gedaan wordt naar vermiste personen tijdens de Binnenlandse Oorlog en dat de regering namens alle voorgaande regeringen formeel haar verontschuldigingen aanbiedt voor het feit dat zij niet in staat zijn geweest om het Surinaamse volk te behoeden voor politiek geweld.
Je kunt de volledige wettekst hier downloaden.
2. Vanaf welke leeftijd mag je een handtekening zetten?
Als je achttien jaar en ouder bent, mag je een handtekening zetten.
3. Hoe kom ik aan een handtekeningformulier?
Je kunt het formulier hier downloaden. Maar het is belangrijk dat je contact opneemt met Humphry Jeroe, voorzitter van het Comité omdat hij je nummers zal toekennen voor je formulier(en). Je kunt bellen (8744486) of mailen: info@comiteslachtoffers.org.
4. Mogen Surinamers in Nederland het formulier ondertekenen?
Nee. De handtekeningen zullen aan De Nationale Assemblee worden overhandigd als bewijs van het draagvlak in Suriname voor de aanname van de wet. Handtekeningen van Surinamers in Nederland zullen het beeld van het draagvlak in Suriname vertekenen. Wel kunnen Surinamers in Nederland hun familie en vrienden in Suriname stimuleren om de actie te ondersteunen. Maar vluchtelingen in Frans-Guyana rekenen we wel tot de doelgroep. Die kunnen wel een handtekening plaatsen.
5. Kun je je handtekeningen via internet op een digitaal formulier plaatsen?
Nee. Het gaat niet alleen om handtekeningen, maar om de dialoog die we via de actie willen stimuleren in de Surinaamse gemeenschap over politiek geweld. Daarom willen we dat mensen persoonlijk een handtekening plaatsen en iemand persoonlijk ze overhaalt om dat te doen.
6. Waar vind ik meer informatie?
Download de folder met achtergrondinformatie. Klik hier.